Naamapalmusunnuntai (ar. de dictis cuiusdam stulti)

Silta yli synkän virran

  • Silta yli synkän virran
  • Silta yli synkän virran
  • Silta yli synkän virran
  • Silta yli synkän virran

Jotkin asiat ovat konkreettisia ja jopa arkisia. Mutta niissä on kuitenkin mysteerisyyttä. Olen aiemmin asunut Keravalla Keravan kartanon lähimaastossa. Ja tätä kautta Keravan kivisilta on minulle tuttu. Silta on hyvin pidetty. Se on facebookin Kerava -ryhmien suosituimpia valokuvauskohteita. Ja se on myös Kerava-seuran logossa.

Tietoa sillasta on hyvin vaikeaa saada. Löydettävät aineistot ovat hyvin epämääräisiä ja siltaa kutsutaan toisissa jutuissa jopa Suomen vanhimmaksi kivisillaksi. Keravan kartano, joka sijaitsee lähellä, on 1640 -luvulta. (Paikka on ollut ennen kivisiltaakin tärkeä, sen lähialue mainitaan muinaisjäännösten rekisterissä.) Keski-Uusimaa -lehdessä Kerava-seurassakin vaikuttava Satu Saaristo kuitenkin kertoo paikasta jotain. Artikkeli ei mainitse milloin silta on rakennettu, mutta syynä on ollut riitely Sipoolaisten kanssa. Riitaa on ollut sillan huoltamisesta. Ja jämäkkä kivisilta ratkaisi tämänlaiset riitelyt varsin kätevästi. Se on luultavasti kestävin asia koko lähiympäristössä. Toki siltaa ei nykyäänkään huolleta ja tätä kautta lehtiuutinen saa hieman ironisiakin sävyjä.

Silta on pienellä sivutiellä ja se varmasti on se syy miksi se on säilynytkin. Onkin tavallaan erikoista, että siltojen päätarkoituksena on yhdistää. Mutta sillat voivat kuitenkin olla myös keinoja päästä riitelemään muiden kanssa. Ja silloista voidaan myös riidellä kuten Keravalaiset tekivät Sipoolaisten kanssa.

Silti vaikka Keravan kartanon wanha kivisilta on tehty yhdistämään, sen luokse meneminen nykyään on irtautumista kaupungista. (Se on edelleen kävelymatkan päässä kotoani.) Symbolisesti toiset ovat sillanrakentajia eli diplomaatteja. Mutta sitten toiset, kuten Jukka Hankamäki ja Friedrich Nietzsche ovat toista maata. Tai kuten Hankamäki kuvaa pyöräretkiään ; "miksi ihmiset eivät viihdy Suomen idyllisissä pikkukaupungeissa vaan pakkautuvat Helsinkiin kiistelemään ja riitelemään kaikesta. Asenne on myös filosofian vastainen. Todellinen filosofia on aina asunut ulkopuolisuudessa ja erakoituneisuudessa. Nietzsche kutsui sitä ”kauiammisenrakkaudeksi”."

Silti ihmettelenkin sitä miksi tavalliselta ihmiseltä odotetaan filosofisuutta ja filosofisia elämäntaparatkaisuja Helsingin ulkopuolelle kun Hankamäki, ammattifilosofi, tunnetusti asuu Helsingissä. Tämä näkyy mainintoina myös hänen kirjoissaan. Ja valittelee työnsaamiseen ja yliopistorahoitukseen liittyviä teemoja. Hän käy vain tekemässä turistireissuja idylliin.

Kenties siksi että hän jollain tasolla ymmärtää -kuten suuri osa kansasta- että Helsingissä asuvat eivät elä yli varojensa ainakaan kovin kauaa. Ja että moni vain oikeasti panostaa palveluiden läheisyyteen, koulujen läheisyyteen - kyläkouluilla ei tunnetusti mene hyvin, niitä lakkautetaan kuin pienten kyläin posteja - ja vastaaviin. Jokainen Helsinkiläinen vain valittaa rahasta, mutta todellista absoluuttista köyhyyttä he eivät koe. He käyvät korkeintaan vilkaisemsaa köyhyyttä voidakseen päästä sofistikoituneesti kosketuksiin elämän karun puolen kanssa sellaisella esteettisellä tasolla joka ei vaadi elämäntapamuutoksia, kuten poismuuttamista. Vaan sellaista tiedostumista jonka jälkeen voi entistä kannustuneemmin asua Helsingissä ja valittaa sen hintatasosta.

Todelliset köyhäilijät - eli ne joilla ei aidosti ole varaa Helsingin hintatasoon - tekevät kuten minä. He muuttavat Keravalle, Korsoon, Jakomäkeen ja vastaaviin alueisiin. Paikkoihin jotka ovat Porvoon hintatasoon verrattuna edullisia. Ja jotka ovat samalla myös paikkoja jonne Hankamäkikään tuskin tekee mitään idyllisiä pyöräretkiä. Ei vaikka olisi sillat ja kaikki. Mutta toisaalta ; Ne muutkin sillat voivat olla vain siltoja joiden avulla sieltä kaukaa pääsee pois. (Ihmiset vain joskus pyöräretkeilevät niitä väärään suuntaan.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset