Naamapalmusunnuntai (ar. de dictis cuiusdam stulti)

Vallisaari

 • Pakollinen selfie. Kyltissä paikka vanhalla sotilasfontilla.
  Pakollinen selfie. Kyltissä paikka vanhalla sotilasfontilla.
 • Alueella on paljon vanhoja mukulakivettyjä teitä joita on osittain päällystetty asfaltilla. Asfaltti on myös kulunut pois.
  Alueella on paljon vanhoja mukulakivettyjä teitä joita on osittain päällystetty asfaltilla. Asfaltti on myös kulunut pois.
 • Tällä paikalla tapahtui ns. vallisaaren pamaus.
  Tällä paikalla tapahtui ns. vallisaaren pamaus.
 • Vallisaari
 • Aleksanterin patteri kuvattu sen päältä.
  Aleksanterin patteri kuvattu sen päältä.
 • Vallisaari
 • Vallisaari
 • Le Pömpeli, rapautuvaa betonia, vain päälystys on ollut priimaa ja en halua tietää miten tuotakin huolletaan ja ylläpidetään.
  Le Pömpeli, rapautuvaa betonia, vain päälystys on ollut priimaa ja en halua tietää miten tuotakin huolletaan ja ylläpidetään.
 • Tämän lähemmäs uskonnollista kokemusta ei kaltaiseni pakana pääse.
  Tämän lähemmäs uskonnollista kokemusta ei kaltaiseni pakana pääse.
 • Makeanveden lähteen varaan syntynyt lampi.
  Makeanveden lähteen varaan syntynyt lampi.
 • Kuvassa on rivi kiviä. Siinä on ollut muuri.
  Kuvassa on rivi kiviä. Siinä on ollut muuri.
 • Luotsitalot
  Luotsitalot
 • Vallisaari on melkoisen korkea. Ja sillä on jotain spesiaalia jota Suomenlinnassa ei ole. Nimittäin näkymä Suomenlinnaan.
  Vallisaari on melkoisen korkea. Ja sillä on jotain spesiaalia jota Suomenlinnassa ei ole. Nimittäin näkymä Suomenlinnaan.
 • Lehmuskuja, tuulensuojainen kuja
  Lehmuskuja, tuulensuojainen kuja
 • Vallisaari

Vallisaari on aukeamassa yleisölle ensi vuoden puolella. Tällä hetkellä sinne ei kuitenkaan vielä pääse kovin helposti. Itse pääsin vierailemaan paikalla. Armeija tarkisti tähän liittyen tietoja. (Ja on ilmeisesti ulkopoliittisen tilanteen vuoksi tiukentanut byrokratiaa ja muita ehtoja.) Paikka oli monella tavalla hyvin hieno.

Oli kiinnostavaa esimerkiksi vierailla paikalla jossa aikanaan (1937) tapahtui Vallisaaren pamaus. (Josta on ladattavissa YLE:n äänivarastosta kaikenlaista mielenkiintoista.) Ammusvarastolla tehty moka teki poksauksen jonka paineaalto oli kuulemma tunnettu kuninkaanportilla asti. Tänne ei ehkä kenties päästetä koskaan yleisöä koska aluella on "ties mitä" räjähtävää. Kukaan ei tiedä mitä ja missä.

Samoin, vanhana kummituksista kiinnostuneena, oli mukavaa käydä kummitustarinan paikassa. 1906 tapahtuneen Viaporin kapinan aikana - joka muuten tapahtui juuri heinä-elokuun vaihteessa niin että käytännössä vierailin siellä tapahtuman vuosipäivänä - "lehmuskujan" puihin hirtettiin upseeri. Kapinan jälkeen, kapinallisten hävittyä, tuohon hirttopuuhun kaiverrettiin ortodoksinen risti. Kun aluetta yritettiin siviilivoimin vartioida 1918 jälkeen (kun ei virallisiin poliisi jne. voimiin ollut varoja kun maa oli "tilassa") niin moni ei suostunut vartioimaan tällä alueella koska tietenkin sen hirtetyn upseerin täytyi kummitella. Omituista on, että kummitusta kuvattiin päättömäksi vaikka kyseinen upseeri hirtettiin. (Paranormaali maailman logiikka ei seuraa naturalistista järkeä tässäkään.) Erikoistaon se, että kun puu sitten kaatui, ei haluttu että hyvä tarina kuolee. Ja siksi risti oli kaiverrettu toiseen puuhun. Ja koska varusmiehistä joku muukin oli saanut saman hyvän idean, kahdessa puussa oli risti.

Saarta on linnoitettu hyvin vähän verrattuna Suomenlinnaan. Mutta toisaalta siellä oleva Aleksanterin patteri on mielestäni niin hieno että se pärjää kilpailussa hyvin jopa Kuninkaanportille. Patteri on nimetty sitä kautta että Aleksanteri II vieraili saarella 1863. En yleensä vaikutu hirveästi mistään. Saari oli ennen Aleksanterin patterille pääsemistä "kiinnostava" siinä mielessä kuin asiat nyt ovat yleisesti kiinnostavia. Mutta patterille mennessämme sekä linnoituksen rakenne historiallisesti että sen maisema että sen edustalla oleva luonnontilainen nurmikko tuottivat jo orastavia Stendhalin syndrooman piirteitä. Fasinoiduin. It's awesome! Plain awesome!

Oli myös hauskaa miten luotseilla on ollut saarella monimutkainen suhde. Aluksi luotsit eivät olleet halunneet muuttaa saarelle. Helsinki oli eläväinen kun taas saarella ei ollut mitään. Heitä houkuteltiin saarelle jotta he ehtisivät ohjailemaan laivoja. Ja tätä kautta jaettiin monenlaisia insentiivejä. Kuten kalastusoikeuksia ja viljelyoikeuksia. Sitten he kotoutuivat liiankin hyvin ja käänteinen ongelma oli kun saarella oli tykkipatteria ja luotsien mökkiä sikin sokin. Asia ratkaistiin rakentamalla punatiilinen ns. luotsitalo. Tämän lisäksi luotsitalo ympäröitiin parimetrisellä tiilimuurilla. (Jota ei ole nykyään olemassa, lukuunottamatta osaa sen perustuksesta ja sen kivet on käytetty siihen että luotsitaloon on rakennettu lisäkerros.)

Toki saarella oli paljon luontoakin. Esimerkiksi makean veden lampi. On tavallaan aika siistiä että asarella on meri ympärillä mutta saarella on myös lähde. Lampi on siitä kiinnostava että se on ollut aluksi luonnonlampi mutta sitä on käsitelty. Sitä on reunutanut "suunnilleen plektran muotoinen" tiilireunus. Mutta lammen pinta on sittemmin noussut. Lapset ovat "leikkineet Jeesusta" reunustaneella alueella. (Sitten alkaa äkkisyvä.)

Saari on kaikenkattavasti käsittämättömän siisti paikka. Haaveilin pienen hetken jopa siitä että lihottaisin itseni 200 -kiloiseksi, pukeutuisin pelkästään punaiseen puseroon (ei housuja!) muuttaisin nimeni Herra Kontiolaksi ja muuttaisin Aleksanterin patterin alla olevaan puolen hehtaarin ryteikköön. (Tai en haaveillut, mutta mielleyhtymä tuli päähäni väkisin kuin uusin #somekohu.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mielenkiintoine blogi ja hauskoja juttuja saaresta. Vallisaari on myös melkoinen luontokohde. http://www.metsa.fi/vallisaari

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

On. Minun anoppi onkin ollut puuhaamassa Vallisaareen liittyen niitä luontoarvojuttuja tjsp.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hyvin säilyneitä sotilasrakennelmia!

Pistäydyin viikonloppuna Söderskärin majakkasaarella, ja sitäkin on aikoinaan linnoitettu. Kallioon on louhaistu pari tympeännäköistä tykkipoteroa, vaikka muuten Söderskär edustaa paremminkin merenkulun kuin sodankäynnin historiaa.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset