Naamapalmusunnuntai (ar. de dictis cuiusdam stulti)

Jää kiveä kiven päälle

  • Jää kiveä kiven päälle
  • Jää kiveä kiven päälle
  • Jää kiveä kiven päälle
  • Jää kiveä kiven päälle
  • Jää kiveä kiven päälle
  • Jää kiveä kiven päälle
  • Jää kiveä kiven päälle
  • Jää kiveä kiven päälle

Hämeenlinnasta tunnetaan yleensä Hämeen linna ja Aulanko. Ne ovatkin hienoja kohteita. Alueella on kuitenkin aivan Hämeenlinnan juna-aseman välittömässä läheisyydessä huomattavasti vähemmän tunnettu Varikonniemi.  Varikonniemellä on esihistoriallista arvoakin. Sieltä on löydetty esineitä rauta-ajalta ja varhaiskeskiajalta.

Tämän blogauksen kannalta tärkeämpää on se, että Fabian von Schantz rakennutti alueelle höyrysahan vuonna 1873. Konkurssin vuoksi saha vaihtoi omistajaa vuonna 1895. Uusi omistaja oli herra August Eklöf, joka omisti muitakin sahoja. Saha lopetti toimintansa jatkosodan jälkeen.

Nyt siitä on pystyssä enää betonisia kehikoita ja perustuksia. Muut osat on purettu, romahtaneet ja maatuneet. Talojen puuosia ei ole jäljellä. Samoin tehtaiden koneista ei ole jälkeäkään. On vain neliömäisiä betonipaalutuksia suorissa riveissä. On alueella toki ehyempiäkin taloja. Mutta tässä keskityn vain niihin täysin tuhoutuneisiin. Sillä niissä on oikeanlaatuinen tunnelma.

Kun ensimmäisen kerran löysin alueelle, en tiennyt ennalta koko paikasta. Saati sen historiasta. Oli hyvin hämmentävää nähdä kivipaaluja pystyssä. Jos stonehenge on jotain ympyröille, niin sen hetkinen tunnelma oli jotain samaa neliöille. Tunnelman täydentää se, että vaikka kaupungin muutamaan paikkaan laittamat kyltit viittaavat alueen historialliseen arvostukseen, niin metsikköjä ja pusikoita ei ole leikattu pois. Melkoisen hyvän kokoiset puut kasvavat betonipylväiden lomasta. Samoin maan kiveytykset ja betonit kasvavat sammalta.

Toki on hyvä huomata että hoitamattomuuteen on ymmärrettävä syy. Hämeen ympäristökeskus on hylännyt toimenpiteitä vaativat suojeluvaatimukset vuonna 2004. Tämä onkin melko yleistä. Paikat jätetään rapistumaan. Vanhatkin ilman suojelua jääneet rakennukset jäävät usein vandaalien armoille.

Tältä näyttää varmasti monin paikoin ihmisten jälkeen. Ei kestä kauaa kuin asiat näyttävät ikiaikaisilta ja muinaisilta. Vaikka eivät olisikaan. Lopulta jää vain kiveä kiven päälle. Jos sitäkään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Oscari Wirola

Nyhtän alueelle ollaan rakentamssa asustusta. Joskin sen vanhin osa jää rakentamatta. Todennäköisesti siellä sijaitsi Vanain kaupunki, jonka novgorogilaiset hävittivät ehkä karjalaisten avittamina. Se lienee vanhinta kaupunkimaista asutusta tuolloisella Suomen alueella.

Kiitos hienoista kuvista.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Kuudennessa kuvassa on muuten linnunpesä yhden paalun nokassa...

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset