*

Naamapalmusunnuntai (ar. de dictis cuiusdam stulti)

Läpiä ; Epäonnensa sepät

 • Yleiskuva Kolmen Sepän Patsaasta.
  Yleiskuva Kolmen Sepän Patsaasta.
 • Lähikuvassa näkyy muutamia reikiä.
  Lähikuvassa näkyy muutamia reikiä.
 • Alasin on rei'itetty.
  Alasin on rei'itetty.
 • Patsaan jalustan reikiä.
  Patsaan jalustan reikiä.
 • Peukalo sisäänmenoreiän vieressä. Tämä ei selvästikään ole luodinreikä.
  Peukalo sisäänmenoreiän vieressä. Tämä ei selvästikään ole luodinreikä.
 • Ulostuloreiät erottaa helposti.
  Ulostuloreiät erottaa helposti.
 • Tämä oli ideana osassa ; Muutamassa rei'istä on ulostuloreitti. Patsaan läpi voi nähdä. Tästä saa linjan josta sirpale on todennäköisesti lentänyt.
  Tämä oli ideana osassa ; Muutamassa rei'istä on ulostuloreitti. Patsaan läpi voi nähdä. Tästä saa linjan josta sirpale on todennäköisesti lentänyt.
 • Kuva on otettu kohdassa jonka arvioin pommin räjähdyspaikaksi.
  Kuva on otettu kohdassa jonka arvioin pommin räjähdyspaikaksi.

Helsingissä on monia paikkoja joissa on luodinreikiä ja sodan jälkiä. Niistä pystyy tietämään aika paljon melko helposti. Sillä Suomen rakennuskanta on varsin nuorta. Ja Helsingin varsinkin. (Helsingissä 1700 -luvun puoliväliltä olevat ovat jo erityislaatuisen vanhoja. Aivan vanhimmat yltävät toki 1700 -luvun nuoremmalle puolelle...) Jos Helsingissä näkee historiallisessa rakennuksessa luodinreikiä voi arvata että ne ovat kansalaissodan peruja (1918). Kranaatinjäljet taas viittaavat esimerkiksi siihen että Helsinkiä on pommitettu toisen maailmansodan yhteydessä (talvisota ja jatkosota).

Otan reikien miettimisestä Kolmen sepän patsaan. Se on täynnä reikiä. Nuorempana olin melko varma että ne olivat luodinreikiä. Kuitenkin patsas on valmistunut vasta 1932. Joka on kansalaissodan jälkeen. Näin ollen reiät ovat luultavasti pommituksista. Kolmen Sepän patsaan reiät ovat itse asiassa helmikuulta 1944. Lovet ovat Helsingin suurpommitusten jälkiä, jatkosodan peruja.

Ajattelin kuluttaa vapaan iltapäiväni näiden lovien miettimiseen. (Stereotyyppisenä miehenä mietin lovia muutoinkin aivan liikaa.) Päätin tutkia sitä minkälaisia lentoratoja rei'ittäneet sirpaleet ovat menneet. Aluksi mietin jopa sitä että tekisin asian vanhanaikaisesti. Eli vetäisin naruja ja niiden avulla linjoja. Tämä kuitenkin haittaisi kävelijöitä ja veisi tilaakin hirvittävästi. Hylkäsin tämän suunnitelman. Sen sijaan otin mukaani laserpointterin ja kameran. Tavoitteenani oli katsoa että ovatko reiät todella peräisin pommeista. Ja jos kyllä niin missä pommi oli räjähtänyt. Ja montako patsasta vaurioittavia pommeja on ollut.

Kolmen sepän patsas on tässä kohden kohtuu helppo. Patsaan tarkastelu eri puolilta näytti että patsaan graniittisessa jalustassa oli paljon reikiä vain yhdellä puolella. Tämä puoli oli myös täynnä reikiä. Sisääntuloreikiä. Patsaan toisella puolella on ulostuloreikiä. Ne ovat aivan eri näköisiä. Ja niitä on lisäksi vähemmän kuin sillä vastakkaisella puolella. Vain osa sirpaleista on mennyt patsaan sisään ja myös ulos. Osa lienee siis vieläkin patsaan sisällä. Toisella puolella jalustakin on selkeästi ehjä. Josta saa nopeasti yleiskuvan siitä miltä suunnalta sirpaleita on tullut.

Toinen huomattava asia on että reikiä on. Mutta niitä on itse asiassa aika vähän. Reiät eivät ole tasapyöreitä eivätkä keskenään identtisen kokoisia. Tämä viittaa siihen että kyseessä ovat nimenomaan pommitukseen liittyvät sirpaleet. Tämän ei tietenkään pidä yllättää ketään. Toinen mielenkiintoinen huomio oli se, että jalustassa olevat lovet ovat sellaisia että niillä on "keskittymä". Etenkin kaukaa katsoen näkee aika selvästi sen mistä päin suunnilleen sirpaleet ovat tulleet. Melko pitkälle pääsee pelkästään silmämääräisellä arvioimisella.

Kiinnitin huomiota siihen että vaikka sekä jalustassa että patsaassa on reikiä, on patsaiden jalkojen juuret säästyneet kaikilta sirpaleilta. Tämä viittaa siihen että tälle alueelle lentävät sirpaleet ovat voineet jäädä patsaan graniittijalustan taakse suojaan. Jalustan suojavaikutus vihjaa, että pommi on räjähtänyt maassa (matalalla). Sen lisäksi tämä kertoi jotain muutakin;
* Sain tätä kautta rajattua minimialueen, alueen jota lähempänä pommi ei ole voinut olla. Jos se räjähtäisi aivan jalustan vieressä, jalusta suojaisi suurta osaa patsasta. Sirpaleiden tulee päästä räjähdyspaikasta siihen missä ne ovat rei'ittäneet patsasta.
* Toisaalta jalustan täytyy suojata se alue tai oleellinen osa siitä alueesta jossa ei ole lovia. Tässä on annettava tilaa koska reikiä on loppujen lopuksi melko vähän. Toisin sanoen sattumakin voi jättää joitain alueita ilman sirpaleita. Toki itse reikien vähäisyyskin viittaa siihen että räjähdys on tapahtunut hieman kauempaa.

Tässä vaiheessa otinkin laserpointterin kauniiseen käteen ; Osassa rei'istä oli ulostuloreikiä ja osassa ei. Keskityin niihin joissa ulostuloreikä oli. Jo tämä tarkastelu ennen varsinaista laserpointterointia vihjasi että pommi ei ole räjähtänyt aivan hirveän vieressä. Saamani minimietäisyydet olivat aivan liian lähellä. Itse asiassa osa ulostulorei'istä näytti yläviistoon tavalla joka olisi vihjannut lähemmäs. Mutta näiden samojen reikien sisääntuloreikiä katsellessa oli selvää että lentorata oli huomattavasti vaakasuuntaisempi.

Kun hain linjan jolla "patsaan läpi näkee" ja laitoin laserpointterin tälle linjalle ja katsoin minne piste menee, sain jonkinlaisen arvion. Tätä oli yllättävän vaikeaa tehdä koska yritin suojella ihmisiä. Ideanani ei ole sohia ketään laserpointterilla silmään joten jouduin hieman säätämään tämän kanssa. Osassa rei'istä ei ollut ulostuloaukkoa mutta sisäänmenoaukkokin vihjasi siitä mitä rataa luoti oli kulkenut. (Itse asiassa koska luoti voi muuttaa suuntaansa impaktista, pidin näitä luotettavampina reikinä kuin niitä joiden läpi näki.) Sain näistä alueen jolle ne menivät. Valitettavasti en ollut niin tarkka että olisin suoraan nähnyt että olisiko joku voinut ampua lähempää seisaalta kiväärillä. Tarkalla mittauksella eri rei'istä saadut pisteet ja niistä niiden reikiin vedetyt linjat kohtaisivat ilmassa ja osuisivat maahan kauempana. Pommi taas tuottaa pistemäisen alueen joka on maassa ja johon kaikki osuvat.) Ne kuitenkin rajasivat alueen joka ei ollut hirveän suuri. Näin ollen uskon että Kolmen sepän patsaan reiät ovat itse asiassa vain yhden pommin aikaansaannos.

Järkyttävää olikin tavallaan se miten kaukana pointterin rajaama alue oli. Jos kaikki yhtä kaukana ollut on ollut yhtä rei'itettyä kuin Kolmen sepän patsas, voi ymmärtää jotain sodan kauhusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Sain tietää että pommitusten räjähdyspaikkoja on aikanaan merkitty kartoille. Ja niihin verraten olen melko hyvinkin arvioinut kohteen. Pommituksissa käytettiin sekä palo- että miinapommeja. En tiedä miten tämä vaikuttaa siihen minkälaisia reikiä tulee. (En ole pommimies.)

Senkin voisin kertoa että todennäköisesti lovet syntyivät 26/27.2. pommituksissa. (Tosin olen kuullut myös päivämäärän 6.helmikuuta. Ja sekin on mahdollinen.)

Puheenaiheeseen liittyvää

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset