Naamapalmusunnuntai (ar. de dictis cuiusdam stulti)

Kaikki blogit puheenaiheesta Euroopan Unioni

Hei, Koivisto, tule tänne katsomaan!

Joskus 1980-luvulla tuttava pariskunta, Eero ja Henna, olivat lomalla Turkissa. Kun he kävelivät basaarikadulla ja juttelivat keskenään kuului yhtäkkiä huuto: "Hei, Koivisto, tule tänne katsomaan"! Kyse oli nopealiikkeisestä ja lipeäkielisestä kauppiaasta, joka oli nähnyt hieman vaivaa alkeiskielen ja ulkopolitiikan opiskeluun. Huvittuneina tuosta koivisto-nimittelystä he astuivat pieneen kauppaan, jossa roikkui nahkatakkeja. Eerolle tyrkytettiin väkisin takkia samalla kun työnnettiin taskulaskin käteen.

Kieli keskellä suuta

Tapasin nuoren diplomaatin Jan Storen ensimmäisen kerran yli 30 vuotta sitten Wienissä. Silloin hän lahjoitti minulle Alfred Döblinin klassikkoteoksen Berlin Alexanderplatz. Siitä tein heti pikaisen johtopäätöksen, että tämä mies pääsee vielä pitkälle.

Hiljattain eläkkeelle jäänyt Store on julkaissut ansiokkaat muistelmat, jotka keskittyvät hänen toimintaansa Euroopan ytimessä, Brysselissä. Store työskenteli kahteen kertaan Brysselissä kaikkiaan 12 vuotta, viimeiset vuodet Suomen EU-edustuston päällikkönä.

Poliitikkojen retorisointia - rakas EU:mme

YLE uutisointi esitti EU vaalien lähestyessä meppien näkemyksiä mistä voisi kaikkiaan olla kysymys. Areenalle mielipiteitään toivat demareiden Liisa Jaakonsaari ja varasijalta ponnistanut Timo Soinin paikan täyttänyt Sampo Terho persuista. Kumpiko jutteli populistisesti - päätä Sinä, tämän lukija ...

Sampo kertoi suunnilleen näin, että nyt vaaleissa ratkotaan EU kehityksen oleellista linjanvetoa - toisaalla kiinteytyvään liittovaltiokehitykseen etenemistä tai sitten estoa tälle, säilyttäen kansallista itsemääräämisoikeutta ja löyhempää Bryssel -päätöspolitikkaa.

Julkaise syötteitä