Naamapalmusunnuntai (ar. de dictis cuiusdam stulti)

Kaikki blogit puheenaiheesta Propaganda

Jatkosodan outo jermujahti

Jatkosodan hiljaisina hetkinä Suomen armeijassa alkoi outo jermujahti, jonka kuumimmassa vaiheessa jermu-sanan käyttö kiellettiin. Propagandaan ja sensuuriin erikoistunut tutkija, fil.tri Helena Pilke kertoo suuresta jermujahdista uudessa kirjassaan (Omat haukkuivat politrukeiksi - Jatkosodan valistusupseerit, Docendo 2018).

Jermu-sana alkoi yleistyä erityisesti radiopakinoitsija Yrjö Jahvetti Kilpeläisen ansiosta. Jahvetin mielestä jermu tarkoitti reilua suomalaista sotilasta, joka täyttää tehtävänsä, mutta uskaltaa sanoa oman mielipiteensä ääneen eikä turhia pokkuroi.

Propagandan mestareita Jeesuksesta Trumpiin

Propaganda rellestää maailmalla nyt räikeämpänä kuin koskaan eikä suostu vanhenemaan arvokkaasti. Mutta on sitä osattu ennenkin.

Kun Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti ja hän alkoi huseerata Twitterissä hullun lailla, ruvettiin puhumaan totuudenjälkeisestä ajasta ikään kuin uutena keksintönä. Propagandasta juuri kirjan tehnyt kaksikko osoittaa kuitenkin, että totuudenjälkeinen aika on jatkunut yhtä kauan kuin propagandaa on tehty (Silja Pitkänen & Ville-Juhani Sutinen: Propagandan historia, Into 2018).

Konsertti veren päällä

Venäjän ilmavoimat ovat pommittaneet  Syyriassa kaupunkeja raunioiksi tappaen tuhansia vääräuskoisia.  Tuhoten mm. maailmanperintöluetteloon kuuluvan  Palmyran kaupungin.  Sitten Venäjän maavoimat  valloittivat pyhän Palmyran kaupungin väärien vääräuskoisten hallusta ja luovuttivat  kaupungin oikeille vääräuskoisille. Ja lopuksi pitivät juhlat  veren päällä Venäjän loistavan voiton kunniaksi.

Naiset ja militarismi

Tänään kuulin YLE Puheelta keskustelun aiheesta miehet ja militarismi. Asiaan paneutui Miesten tunti -ohjelma, jolla on erittäin mielenkiintoisia teemoja ollut käsittelyssä aiemminkin. Usein politiikassa kuulee perusteltavan sukupuolen perusteella tapahtuvaa naisten suosimista sillä että he tuovat "naisnäkökulmaa" esimerkiksi viemäriverkoston kunnnostamista koskeviin päätöksiin. Sen sijaan kysymyksissä joissa naisnäkökulma olisi paitsi olemassa, myös erittäin tervetullut ja aiheellinenkin, sitä ei jostain syystä ymmärretä kysyä.

Julkaise syötteitä