Naamapalmusunnuntai (ar. de dictis cuiusdam stulti)

Kaikki blogit puheenaiheesta Trump

Hyvä, Sofi Oksanen, Laura ja Saska Saarikoski!

# Suomen presidentin päätös ottaa vastaan Helsinkiin maailman mahtiyksinvaltiaat Donald Trump ja Vladimir Putin oli järkevä. Noiden presidenttien taskussa on 90 prosenttia maailman ydinkärjistä. Tuollaisia päällepäsmäreitä ei tietenkään kannata turhaan ärsyttää. He voivat näppäimillään hetkessä tuhota koko ihmiskunnan.

Perjantain piristys?

Dobrodošli na Finskem, Melania. Če vzamete svojega moža z vami, je v redu, vendar ni potrebno.

Toivottavasti tämä on perjantain piristys. Mihinkään kysymyksiin en vastaa, pikemminkin päinvastoin.

Trump ehdottaa oikeiston unelmaa: kulttuurin tuen lakkauttamista

Mahtaisiko kukaan eurooppalainen hallituspoliitikko, edes Berlusconi, uskaltautua ehdottamaan kaiken julkisen kulttuurin tukemisen lopettamista?

Donald Trump teki kirjaimellisesti niin antaessaan Valkoisen talon budjettiehdotuksen kongressille:

https://www.aol.com/article/news/2018/02/12/trump-budget-proposes-elimin...

Valtion yleisradiotoiminta lakkautetaan; taiteen ja humanististen tieteiden apurahat lopetetaan. Kokonaan.

Perjantai pilalle I - Muumimaailma?

Oletko koskaan kuullut muumien mahdollisesta anatomisesta puutteesta, jota on epäilyt myös niiden ylipainoisuuden syyksi? Hyvä, jos et ole kuullut. Tästä kuitenkin voidaan johtaa ajatus, että maailmamme onkin kokonaisuutenaan muumimaailma, jossa on sama puutos.

Viimeaikaisten uutisten mukaan viihdekulttuuripersoonana tunnettu USA:n presidentti D. Trump on kyseenalaistanut käsityksen maailmastamme ilman peräreikää.

Tämä Perjantai pilalle -sarja saattaa vielä jatkuakin...mutta vain perjantaisin.

 

Melania Trump

Ei ole helppoa Yhdysvaltain ensimmäisellä naisella. Aviopuoliso riehuu presidenttinä ja Sofi Oksanen antaa ymmärtää, että Melania Trump on länsimiehen perään lähtenyt itätyttö, jonka stereotypia on seksityöläinen tai surullinen postimyyntimorsian, riiston ja epätasa-arvon vertauskuva.

Sananlasku sanoo, että vaikeneminen on kultaa, puhuminen hopeaa, mutta Sofi Oksanen kääntää asian päälaelleen. Hän neuvoo Melaniaa: puhu enemmän, vaikene vähemmän.

Selvänäkijät näkivät väärin - kuten aina


Syyslukukaudella ennen joulua kuulin Udmurtiassa vakuutteluja, että Obama oli USAn viimeinen presidentti ja Trumpin virkaanastujaisia ei tule. Näin kuulemma kertoivat yksimielisesti kaikki itäisen valtakunnan selvänäkijät ja ennustajat, ns. extrasenssit.

Leppoisa Ronald ja raivoisa Donald

Kun Yhdysvalloissa raivoisa Donald astuu kohtaa virallisesti virkaansa, on syytä tarkastella, millainen mies oli hänen varhainen edeltäjänsä Ronald, republikaaneja ja entisiä demokraatteja molemmat. Ronald Reaganista (1911-2004) on julkaistu ensimmäinen suomenkielinen elämäkerta (Karin Henriksson: Ronald Reagan, Minerva 2016).

Reagan oli julkisten esiintymisten perusteella aina hyväntuulinen ja leppoisa, kun taas Trump esiintyy usein kuin perseeseen ammuttu karhu pelottavana ja vihaisen näköisenä.

Julkaise syötteitä