Naamapalmusunnuntai (ar. de dictis cuiusdam stulti)

Sillä Silmällä; Eli mitä olen elämälläni tehnyt?

  • Paikka.
    Paikka.
  • Kiistan kohde.
    Kiistan kohde.

Turku on kaunis kaupunki. Olen toki ymmärtänyt että sitä rinnastetaan usein anatomialtaan tärkeään mutta konnotaatioiltaan negatiiviseen osaan. Siitä huolimatta että analogia ontuu ottaen huomioon sen miten paljon hyötyä - ja joskus myös iloa - sen kautta saadaan. Vierailen joskus Turussa. Yleensä pikaisesti. (In-out.) Se on ihan nautinnollista, kunhan muistaa olla varovainen. Vierailin Turussa uutenavuotena. Ja tämä kokemus muistutti kieltämättä sitä mitä tämän anatomisen piirteen kerrotaan tuottavan.

Tähän liittyen on mainittava se, että minulla on helposti lähestyttävät kasvot, mutta ei persoona. Tämä ei ole aina kaunis yhdistelmä ; Kohtaan paljon ihmisiä joilla ei ole ketään juttukaveria, sellaisia jotka juttelevat nuortenoloisten ihmisten kanssa voidanseen vaikuttaa nuorekkailta. Joskus ihmisiä jotka kertovat että heillä on terminaalisairaus tai vastaavaa. Kohtelen heitä kaikkia väärin. (Käsittääkseni Josif Stalinilla oli sama lahja tai kirous kuin minulla. Ihmiset istuivat hänen luokseen ja kertoivat asioita. Ei olisi kannattanut.)

Lisäksi pidin päässäni davy crockett -hattuani. Se on itselleni jo jonkinlainen brändi. Olenkin saanut paljon kommentointeja hatustani. Ja nytkin sain kommentteja hatustani. Mutta en ole aiemmin saanut samanlaista palautetta kuin nyt.

Jos tavallisesti kommentit ovat joko kehuvia sudenpentuheittoja, kehuvia davy crockett -heittoja tai negatiivisia turkis on murha -lauselmia oli nyt tarjolla minulle jotain muuta. Tässä tapauksessa sain aivan uniikinomaista moitetta. Sellaista joka tilanteen hetkellä ei suututtanut vaan huvitti. Oli tärkeää yrittää olla nauramatta. ; Tilanne edusti sellaisia hetkiä jotka olisivat loukkaavia jos ne eivät olisi jotenkin samalla niin rehellisiä. Sellaisista syntyy väkevä absurdin kokemus. Sekä vahvan olemassaolon kokemus samanaikaisesti. On hämmentävää elää vahvasti jossain joka ei selvästi ole oikein uskottavaa.

Itse tilanne;

Turun torin lähellä menevässä kauppatie/kauppakäytävällä (kuvassa) minua puhutteli vanhempi setämies. Hän oli setämies joka miellyttävästi kertoi olevansa päälle kuusikymppinen eläkeukko. Tästä tiesin että hän oli ikäinen. Hän kertoi myös syntymävuotensa ja vastaavia tietoja. Itse kerroin että eksistoin ja että olen syntynyt.

Hän kysyi että metsästänkö. Ja kun kerroin että en, hän sanoi että hän näki sen päälle päin. Ja että minun tulisi ymmärtää että en voi pitää tuollaista hattua, koska se loukkaa oikeita metsästäjiä. Että en ole tarpeeksi miehekäs tai metsästäjänoloinen pitääkseni tuollaista hattua. ; Olen kuullut vastaavia tarinoita lähinnä intiaanien heimopäähineistä mutta en ollut tiennyt sudenpentuhattujen takana olevan jotain vaateita. ; Olen sitä sukupolvea jonka lapsuusaikana hatut olivat jopa muotia. Karvalakkihäntiä näkyi enemmän. Tässä yhteydessä mielikuvat ovat enemmän lapsellisuuden kuin maskuliinisuuden suuntaan. En siis osannut metsästäjäin etikettiä.

Toki on myönnettävä, että hattuni takana ei ole sen syvempää metafysiikkaa. Pidin vain ideasta. Mitä nyt toki muutoin olen maatalousalalle koulutettuja ihmisiä jotka voivat esimerkiksi haluta tukea tämänlaista toimintaa. Kenties en metsästä, mutta olen riistakoulutusta käynyt. Kenties hatun on tehnyt tuttuni joka on "riittävän miehekäs" ja joka on sittemmin kuollut. Kenties koen nostalgisia tunteita naapurin kissasta jota naapuri ei osannut pitää kurissa. Kenties monta muuta vastaavaa syytä jotka pitävät tai eivät pidä paikkaansa. (Eivät pidä!)

Mutta ei mies tähän jättänyt.

Niin-ja-niin-kauan aktiivimetsästänyt jatkoi että minun hattuni on ärsyttävä. Ja että minun tulisi ymmärtää että sen käyttäminen "ei ole rakentavaa". Hän sanoi että minun pitäisi luopua hatustani ja "käyttää elämäni johonkin parempaan". Mikä on tietenkin absurdia koska käsittääkseni pukeutuminen ei ole mikään elämä.

Toisaalta noin vanhan ukon olisi kannattanut ymmärtää että tuntemattomien pukeutumisesta vittuilu ei ole sekään rakentavaa, kohteliasta ja että sellainen on saatanan ärsyttävää. Ja että jos ei itse pukeudu hyvin niin ei kannata leikkiä mitään heteronormatiivisella heterotwistillä modifioitua "sillä silmällä" -sarjan muotimestaria. Että kannattaisi eläkeukkona hankkia järkevämpää tekemistä kuin kauppakadun modistina toimimisen. Että olisi kenties järkevämpiä tekemisiä. Ja että jos tuollaisista asioista todella pahastuu niin kovin niin kannattaa miettiä että miten miehekkäät ne omat preferenssit ovat. Ja miten paljon paremmin sen elämänsä voisi viettää.

Koska itse olin hyvällä tuulella otin asian melko kevyesti. Kerroin että sepä oli mukava kuulla, tai itse asiassa ei. Poistuin kauemmas. Nauramaan. Davy Crockett -hattuni on virallisesti tämän tapauksen jälkeen nimetty "elämäksi". Käytän sitä entistä enemmän. Kenties myös sisätiloissa. Haaveilen siitä että pidän hattua päässä kirkonmenoissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Että en ole tarpeeksi miehekäs tai metsästäjänoloinen pitääkseni tuollaista hattua."

https://www.youtube.com/watch?v=CUbQ4wYcPSE

Miehekkyys ja Davy Crockettin persoona on yhdistetty tämän renkutuksen kertosäkeessä. Ehkä juuri lauluteksti onkin tuon päähinekriitikon ajattelun perusta? Joka tapauksessa häntähatun käyttäminen persoonansa brändäämiseen on urhea yritys haastaa itse Davy Crockett!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Täällähän niitä on vaikka minkä näköisiä ja muodikkaita eivätkä kaverit näytä päivääkään metsästäneen ellei sitten naisten metsästystä lasketa mukaan. https://www.google.fi/search?q=davy+crockett+hat&b...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Wau! Onpa mukana jokunen hyvännäköinen mimmikin...

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Naiset itse asiassa tuntuvat pitävän hatusta. Naiset kommentoivat tätä minun talvihattuani. Miehet kyselevät useammin kesähatustani. (Joka onkin mallia uniikki.)

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa