Naamapalmusunnuntai (ar. de dictis cuiusdam stulti)

Sampolan tunneli

Vierailin mystisellä Keravan aseman lähellä olevalla luolalla. Luolasta kerrotaan tarinoita. Se tunnetaan paikallisten puheissa nimellä "Sampolan alikulkutunneli". Paikan nimi viittaa siihen että kansanperinne muistaa luolan käyttötavoista. Nimessä on viittauksia muinaissuomalaisesta mytologiasta tuttuun maagiseen sampoon. Taikakoneeseen joka suolsi hyvinvointia. Lisäksi nimessä on viite tuonpuoleiseen, ns. aliseen maailmaan. Tämä voi jotenkin liittyä Sampon menettämiseen. Siihen, että rikkoutunut Sampo olisi jollain tavalla tuonpuoleisessa.

Paikalle saavuttuani saatoin heti huomata paikan arkeologisen arvon. Ihmiset, ilmiselvästi apinamiehet tai muut vastaavat puuttuvat lenkit, olivat pitäneet paikalla luolaelämää. Maassa lojui lasinsirpaleita. Lisäksi löytyi tyhjiä alumiinisia juomaleilejä joiden pintakuviointi viittasivat esimerkiksi Karhun palvontaan, sekä myyttiseen Karjalaan joka on edustanut myyttistä suomalaisten paratiisimaista alkukotia, josta Jumala on heidät häätänyt ja laittanut ryssän vahtimaan sen rajoja tulisin miekoin, niin että ihmisellä ei ole tähän paratiisiin mitään asiaa.

Alueelta löytyi myös muutama maalisäiliö (tyhjä) joiden sisällöllä oli läheiseen pystysuoraan kiviseinään maalailtu luolamaalauksia. Luolamaalaukset kuvasivat sanoja kuten "Perkele" ja "FWE" jotka viitannevat muinaisiin jumaliin joihin maalaajat ovat halunneet saada maagisen yhteyden. Paikka on selvästi jonkinlainen palvontapaikka. Luolan uhkea ulkomuoto ja koko ovat varmasti antaneet ihmisille henkisen kokemuksen. Jäänteet tästä mahtavuudesta ovat niin voimakkaita että jopa maallistunut nykyihminen voi kokea erityisiä väristyksiä.

Sampolan tunneli on modernillekin ihmielle upea kokemus. On kummallista, etteivät paikalliset matkailuviranomaiset ole tehneet siitä virallista turistikohdetta. Toisaalta tämä päätös on auttanut säilyttämään kohteen vähän tunnettuna ja koskemattomana. Ja näin paikasta voidaan saada ainutlaatuista tietoa.

Siksi ehdotankin paikalle suojelua sen ainutlaatuisessa nykytilassa, ennen turistilaumojen rynnistystä ohjatuille kierroksille jossa he läpikulkevat tämän ainutlaatuisen luolaston. Nykymuodossaan luolalla on valtava tieteellinen arvo, sillä se avaa ainutlaatuisen mahdollisuuden selvittää luolamiesten elämästä ja siitä mihin he ovat uskoneet. Paikalla olevien sirpaleiden luettelointi ja sitominen löytöpaikalla paikkatietojärjestelmään on jo aloitettu. Projektille toivotaankin enää lähinnä rahoitusta ja halpaa työvoimaa, esimerkiksi ensimmäisen vuoden arkeologiopiskelijoita, suorittamaan paikalla massiivisia kaivauksia pensseleillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat