Naamapalmusunnuntai (ar. de dictis cuiusdam stulti)

Tiedätkö mitä kello on? Eli ajatus brittiläisestä kansanluonteesta

 • Minä ja Greenwitchin mekaaninen kello. (Kello kuvassa oikealla.)
  Minä ja Greenwitchin mekaaninen kello. (Kello kuvassa oikealla.)
 • Kuninkaallinen aurinkokello Towerin linnassa
  Kuninkaallinen aurinkokello Towerin linnassa
 • Aurinkokello Thamesin varrella
  Aurinkokello Thamesin varrella
 • Aurinkokello Lontoon eläintarhassa
  Aurinkokello Lontoon eläintarhassa

Vierailin taannoin Lontoossa. Koska matkailun täytyy avartaa, minunkin täytyy kertoa avartuneeni. Opin aivan uusia puolia englantilaisesta kulttuurista. Minulle on opetettu että britit ovat kohtelias kansa. Siellä puhutellaan kohteliaasti ja ollaan herrasmiehiä ja rouvasnaisia. Kätellään. Pidetään mahdollisesti pukua. Tehdään viktoriaanisen ajan keksintöjä. Ollaan sivistyneitä kuin Charles Darwin ja siveitä kuin viktoriaanisella ajalla jolta ne, usein höyrykoneisiin liittyvät, innovaatiot on tehty. Tätä kaikkea sievistelevää mutta älykästä henkeä kuvastaa sitten englantilaiset Rowan Atkinson, John Cleese, Gordon Ramsay ja muut vastaavat sivistyneet ja hyvätapaiset herrasmiehet.

Mutta opin matkallani kuitenkin lähinnä sen, että briteistä on jätetty kertomatta jotain äärimmäisen oleellista. Nimittäin optimismi. En ole koskaan missään tavannut optimistisempaa kansaa. Mielestäni paras symboli tähän on hyvin konkreettinen.

Usein ajatellaan että ilmasto kuvaa jotenkin kansaansa. Suomessa sää on kylmä, talvet nykyään vähälumisia mutta sitäkin pimeämpiä. Kesät ovat runsasloskaisia. Ja täällä ihmiset suhtautuvat tähän siten että he ratkaisevat ongelmia. Saimme aikaisemmin huippumenestystä Nokialla, kumisaapasinnovaatiofirmalla. Käytämme talvivaatteita. Mielentilamme heijastaa ilmastoamme.

Brittien ilmastosta taas voi sanoa sen, että siellä aurinkoiset päivät ovat vähävetisiä. Kokemukseni mukaan Lontoossa voi sataa kuusi tai seitsemän kertaa päivässä. Siellä ei vierailuni aikana satanut koskaan paljon, mutta koko ajan vähän. Mutta mitä ovat tehneet britit? He ovat toki hieman sopeutuneet ympäristöönsä, ja siksi englantilaisesta tulee helposti mieleen knallihattu ja sateenvarjo jotka suojaavat sateelta.

Mutta tämän lisäksi he antavat piut paut ilmastolleen. Kaikkialta löytyy aurinkokelloja. Hienoja aurinkokelloja. Erilaisilla toimintaperiaatteilla varustettuja aurinkokelloja. En ole itse löytänyt asuinkaupungeistani julkisia aurinkokelloja, mutta yksistään Lontoossa näitä oli useita. Kun otetaan huomioon Lontoon sateisuus, tiedetään että vain yhdenlainen ihminen rakentaa siellä aurinkokellon. Optimisti! Brittiläistä luonteenlaatua ei ilmasto määrää. Kaikkea eivät oppikirjat ja kansalliset stereotypiat kerro!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Paistaa se päivä siis aurinkokelloonkin

Anja Jackson

Starbucks ei todellakaan ole brittiläinen yritys ja perusbritti ei todellakaan kysele nimiä noin vain. Yksityisyys on varsin suuressa arvossaan ko. maassa.
10 vuotta maassa asuneena, voisin väittää, että kyllä siellä ihan kunnon rusketuksen saa, eli ei siellä sada ympäri vuoden joka päivä.
Optimismi valikoituu ehkäpä paremmin toimeentulevan kansanosan luonteenpiirteeksi, mutta toisaalta vielä tänä päivänäkin voimissaan oleva luokkajako takaa sen, että ihmiset tietävät paikkansa yhteiskunnassa ja ajelehtimista on vähemmän.
Myöhästymiseen on aivan omat sääntönsä ja myöhästyminen ei ole sallittua esim. työpaikalta.
Vapaa-ajan tapaamisissa on vallalla eri säännöt, jotka ovat hieman monimutkaisempia tässä selitettäviksi.
Tarkkaa tapaamisaikaa ei yleensä edes sovita, joten eihän silloin voi varsinaisesti puhua myöhästymisestä.
Ja juu aurinkokellot on hienoja, samoin ovenkolkuttimet.
Suosittelen matkaamista myös Lontoon ulkopuolelle, mikäli haluaa tutustua brittikulttuuriin, eikä vain Lontoon, tai Englannin osalta. Britannia muodostuu useasta maasta ja kulttuurista, jotka eroavat toisistaan aikalailla.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Kiitos tiedottamisestanne. Kokemukseni briteistä, ylipäätään ulkomaista, ovat varsin rajallisia. Toki vihjaan myös siitä että tämä teksti on tosiasiassa "faktio". Se perustuu hyvin löyhästi tositapahtumiin. Tämä on minulla tälläinen "humoristinen kanava". Kaikki "tietävät" että Lontoossa sataa.

Minunkin aikana siellä oli hyvin aurinkoinen päivä jolloin ei voinut käyttää takkia. Tosin sinä päivänä oli muutenkin poikkeuksellinen päivä. Satoi vain kaksi kertaa.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset