Naamapalmusunnuntai (ar. de dictis cuiusdam stulti)

Ornitokratia

 • Korpit, lentämässä Towerin linnalla
  Korpit, lentämässä Towerin linnalla
 • Ei korppi korpin silmää noki.
  Ei korppi korpin silmää noki.
 • Yksi korppia, istui aidalla
  Yksi korppia, istui aidalla
 • Korppi ja korpin poika
  Korppi ja korpin poika
 • Korppeja kasvatetaan häkissä.
  Korppeja kasvatetaan häkissä.
 • Tämä on mustavaris, soluttautumassa apajille kuin ninja.
  Tämä on mustavaris, soluttautumassa apajille kuin ninja.

Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta on erikoinen maa. Se on nimittäin ainut maa, jonka mielestä luonnon tarkkailu on hyvin tärkeää yhteiskunnan säilymiselle. Toki maa on ennen kaikkea moderni kuningaskunta. Mutta kuten monissa yksinvaltaisien maiden kohdalla, on syytä luokitella asioita tarkemmin. ; Jos maan julma yksinvaltias oikeuttaa maan järjestystä uskonnolla, kyseessä on paitsi despotia niin myös teokratia. Yhdistynyt kuningaskunta on tässä tapauksessa paitsi monarkia niin myös ornitokratia.

Yhdistynyt kuningaskunta ja sen kohtalo on nimittäin sidottu korppeihin. Maalla on hyvin tiukat symboliset suhteet tähän lintulajiin. Tarinan mukaan Lontoo ja samalla koko Englanti tuhoutuvat, jos Towerin linnan alueella asustelevat korpit lentävät joskus pois. Ajatus voi tuntua absurdilta. Sillä olisi epäkohteliasta kutsua perinteitä typeryydeksi ja tehdä niiden kustannuksella jotain satiiria. Väittää että menneiden aikojen ihmiset ovat taikauskoisia. Sillä se olisi ylpeyden syntiä jossa nykyajan ihmisiä pidettäisiin parempina ja älykkäämpinä. Ja vielä vähemmän soveliasta on sanoa että nykyajan ihmiset ovat taikauskoisia, sillä se loukkaa monien herkkiä tunteita. Tunteita joita ei saa sekoittaa ylpeyden syntiin ja herkkänahkaisuuteen.

Siksi on kohteliasta ja älykästä ottaa asia kunnioituksella. Pienen miettimisen jälkeen voi sitten lohduttautua sillä että jos valtiomuoto redusoituu ornitologiaan, se on ainakin luonnontieteellistä. Se on sentään astetta modernimpaa ajattelua kuin se, että kuninkaiden valtaa arvioitaisiin tähdistä (astrologia). Tai vielä pahempaa, luotettaisiin siihen että ihmisten keksimä keinotekoinen kulttuurinen konstrukti - peräti konstrukti jota moni pitää tärkeänä ja elää elämänsä antautuen tämän valan alle -  jotenkin kädellään pitäisi huolen ihmiskunnan tarpeista, näkymättömästi ja yksilöiden intressit suvereenisti ylittäen (Adam Smithin perinnettä seuraava talousteoria).

Toki ornitologiaan on suhtauduttu käytännönläheisesti. Jos lintujen esiintyvyysalueet ratkaisevat, on aina mahdollista huijata. Nykyään linnassa pidetäänkin korppeja häkeissä, niiden siivet on typistetty jotta ne eivät voi lentää pois. Korppipolot joutuvat tilanteen vaatiessa päättämään kansakunnan kohtalosta kävellen. Joku voisi kutsua lintujen rampauttamista ja vangitsemista huijaamiseksi. Mutta ennusmerkit ovat ennusmerkkejä eivätkä noudata maallisen logiikan lakeja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Olen muuten miettinyt tarinoita siihen miten korpit kenties voisivat olla yhteydessä kruunun kohtaloon. Tässä minulla on selityksiä jotka eivät sopineet tämän itse tekstin kepeään ilmapiiriin.

Mutta jos mietimme historiaa, voimme muistaa, että linnoissa on yleensä ottaen syöty. Ja lisäksi linnoissa on ollut vihollisia joita on käsitelty karustikin. (Towerin linnassakin on oma osio joka käsittelee linnassa harjoitettua kidutusta. Nykyään siellä kidutetaan tiemmä vain koululaisia niillä kidutusta käsittelevillä infotauluilla.) Joku voisi ajatella että vanhan ajan maailmankuva ja maailma on ollut karu ja tietyssä määrin konkreettisempi. Näin ollen korpit voidaan sitoa linnan hyvinvointiin kahtaa kautta ;
* Jos britannia kukoistaa, sillä on potentiaalia ruokkia ihmisiä. Tällöin syntyy tähteitä joita ei ole kaluttu. Linnut syövät niitä. Nälänhätäiset kaluavat luut loppuun ja korpeilla on vähemmän asiaa linnanpihoille ja enemmän tarvetta muualle.
* Toisaalta korpit voidaan mieltää astetta sadistisempiin hommiin, syömään kidutettujen, teilattujen, surmattujen ja muuten kaltoinkohdeltujen kruunun vihollisten jäänteitä. Teloituksia on kuitenkin tehty. Jos on kova maailmankuva, voisi sanoa että jos kuningasperhe lepsustuu, niin hampuusit ottavat vallan. Näin korppien läsnäolo kertoisi että kuningas on vahva ja hoitaa yhteiskuntaa sellaisella terveellä kädellä joka muistuttaa siitä, miten rauhaa halutessaan on valmistauduttava sotaan. Kruunu on siis vakaalla pohjalla niin kauan kuin korpeilla riittää ihmislihaa syödäkseen.

Yritä tästä lähtökohdasta vääntää vitsiä....

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Tästä vitsiä?
Okkei sallittehan siis

Miksi britit pitävät kidutettuja lintuja vankeina towerissa
(Rummunpärinää)
Tuntuu niin kotoisalta että edes jotakuta pidetään vankina ja kidutetaan siellä
(Virvelinisku)

Okei no huumoria huononlaista mutta tuli vain mieleen

Minulle tämä korppijuba selvisi karhurra Paddington kirjoista
Luin kakruille kuin marmelaadivoileivät olivat romahduttaa britannian
Sellaista se kaiketi on kun joku pimeimmästä perusta menee vieraisille

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Hieman pienempiä tornin kraakut kuin meillä maalla metsissä elävät parit, mutta taitaa olla suuri geneettinen variaatio niiden välillä?

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Kyllä vain. Kun työskentelin jonkin aikaa renkinä, tuli silloin jonkin verran nähtyä korppeja. (Muutenhan niitä ei täällä Etelässä edes oikein ole.) Ja ovat paljon suurempia. Nuo Towerin korpit ovat sitten hyvin kesyjä.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Säkylä - Turku linjalla korpit ovat kaikkea muuta kuin kesyjä. Ovathan ne uteliaita paikoitellen, ja jos näkevät paljon ihmisiä niin oppivat jopa välinpitämättömyyttä. Niiden lähestyminen on kuitenkin riskialtista; kerran armeijassa eräs todella (60-70 cm) iso korppi vain uhitteli kun koitimme häätää sitä reppujamme penkomasta, urhoollisesti se puolusti vastavalattua apajaansa kahdelta aseistetulta joukkueelta, varoituslaukaukset kaikuivat kuuroille korville, kivet se väisti, lähitaisteluun se teki mahdottomaksi tekemällä syöksyjä kohti osoittaen ilmaherruutensa. Lopulta se sai leikistä tarpeekseen ja lensi matkoihinsa.

Sitten taas oman kotimetsän korpit lähteävät lentoon pellolta kun niitä osoittaa vaikka painepesurilla. Itse en ole koskaan ampunut korppia kohti millään aseella, mutta silti ne näyttävät tunnistavan hyvissä ajoin vaaran vaikka se ei konkreettinen olisikaan. Ilmeisesti kaikki naapurit eivät ole samaa mieltä kanssani korppien uljaudesta, tai sitten olemme aliarvioineet kraakkujen älykkyyden toden teolla.

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa