*

Naamapalmusunnuntai (ar. de dictis cuiusdam stulti)

Oi muistatko vielä sen virren, jota lakkiaisissa laulettiin?

  • Normaali YO -kuva,
todistaa ajattelukyvystä
    Normaali YO -kuva, todistaa ajattelukyvystä
  • Erikoisuudentavoittelijan YO -kuva,
todistaa toisinajattelusta
    Erikoisuudentavoittelijan YO -kuva, todistaa toisinajattelusta
  • Tavallisuudentavoittelijan YO -kuva,
todistaa samoinajattelusta
    Tavallisuudentavoittelijan YO -kuva, todistaa samoinajattelusta

Minulla on huono muisti. Siksi unohdan joskus asioita. Monesti unohdan asioita. Niin, missäs minä olinkaan? Niin. Siinä että muistan erään merkittävän musiikkikappaleen jonka olen unohtanut. Kappale on ikään kuin kielen päällä, olematta voileipä. Tiedän kappaleen mutta jotenkin se ei kuitenkaan palaa muistiin.

Muistelen erästä kappaletta joka on hieman kuten Tauno Palon ja Ansa Ikosen välinen lemmekäs kohtaus jossain klassisessa "Suomi-Filmissä". Kyllähän sinä tiedät sen kohtauksen jossa ensin alustetaan että on lemmekäs hetki ja paikalla on neito. Ja sitten huomio siirretään aaltoileviin viljapeltoihin, heiluviin puunoksiin ja muihin vastaaviin luontoaiheisiin kuviin. Näin katsoja tietää että elokuvassa harjoitetaan seksiä. Tämä oli tärkeää, vaikka tiettävästi edes Tauno Palo ja Ansa Ikonen eivät elokuvien kuvauksissa näissä kohden harrastaneet seksiä joten oikeasti kyseessä oli petos ja silmänkääntötemppu jossa ei ole paljoa mieltä. Ei mene siveyttään muualle katselemaan kameramies. Kiinnostu muka jostain viljapellosta.

No, yritän muistaa tätä kappaletta koska se on niitä kulttuuriimme kuuluvia perverssejä kappaleita joita on haluttu sensuroida yleisestä esittämisestä. Olen yleisesti kiinnostunut tämänlaisista perversseistä kappaleista ja kristillisen historian omaavan maamme siveyspikkumaisesta kukkahattuhenkisestä sensuurihistoriasta. Mutta kun muisti on mitä on ja sama rakko kesät talvet...

Ah, nyt muistinkin!  "Suvivirsi". Sehän alkaa että "Jo joutui armas aika" joka on melko alleviivaava seksuaalisuusmetafora, rakastelua on kutsuttu armasteluksi. Ja sitten jatketaan että "ja Suvi suloinen". Kappale ei eksplikoi kuka Suvi on kyseessä mutta kykenen muistamaan muutamankin suloisen Suvin tähän kohtaan kuviteltavaksi. Julkisuudenhenkilöistä esimerkiksi Suvi Koponen, ja monia muitakin vastaavia heitä on. Ja sitten virressä onkin jo edessä ne siveät kiertoilmaukset "Kauniisti joka paikkaa / koristaa kukkanen." ja pian "Taas niityt vihannoivat / ja laiho laaksossa / puut metsän huminoivat / taas lehtiverhossa." Ei ihme että haluavat sensuroida sen laulamista!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Kuvissa oleva temppu on Thatcher effect. Keskimmäinen kuva on oikeasti se viimeinen kuva ylösalaisin. Osa ihmisistä olettaa että se olisi ensimmäinen kuva ylösalaisin. Aika moni näkee siinä jotain outoa. Mutta vain hyvin harvalle keskimmäinen kuva on juuri niin outo kuin se kolmas.

Peter Thompson huomasi efektin 1980 -luvulla. Ja koska kuvissa käytettiin Margaret Thatcherin kuvia, efekti sai nimensä "rautarouvan" mukaan. Osa toki voisi ajatella että tunnistamisvaikeudet johtuisivat siitä että Thatcherin ulkonäkö ei ollut niitä ... no sellaisia mitä haluaa itselleen, saati vastaansa pimeinä öinä...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Unohtelu on tapana myös täällä. Aivan kuin olisi koko ajan jonkinlainen alitajuinen suodatus päällä, jossa asiat jaetaan epäolennaisiin ja olennaisiin.

Olennainen on sitä, mihin putkinäkö milloinkin kiinnittyy, eikä irtoa ja epäolennaista kaikki muu.

Paljon tyhjiä kohtia. Sanoja ja tapahtumia, joita en muista sanoneeni joissa en muista olleeni paikalla. Olen jopa onnistunut unohtamaan vuorokauden ajan kerran. Elänyt aamupäivässä kun on jo ilta.

Sitten on näitä: 176298 (lankapuhelimen numero) 923591 (rynkyn sarjanumero), Vänern, Vettern, Hjelmare, Melare (Ruotsin suurimmat järvet?). Oulu, Siika, Pyhä, Kala, Lesti, Perho, Ähtävä, Lapua, Kyrö (jonkun joen sivujokia?).

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Minulla sen sijaan ei ole huono muisti. Esineet ympärilläni vain teleportautuvat paikasta toiseen, joskus kadoten. Lisäksi epäilen ilkeämielistä hallituksen salaliittoa joka käy puremassa leipääni. Lisäksi sama salaliitto kylvää ympäriinsä vajaasti juotuja kahvikuppeja.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Niin siis onhan toki myös ne tavarat, jotka "se" on taas siivonnut jonnekin.

Tosiasiassa ei ole, mutta "se" ne useimmiten löytää.

Puheenaiheeseen liittyvää

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset