Naamapalmusunnuntai (ar. de dictis cuiusdam stulti)

Vaain Kaupallistaaa jooou-lua!

On jälleen se aika vuodesta kun aurinko paistaa melko tarkasti Kauriin kääntöpiirin yläpuolella. Aika, jolloin, uutisten kertoman mukaan, suomaiset pystyttävät kotiinsa yli miljoona joulukuusta vaikka ainakin meillä yksikin vie liikaa tilaa. 

Jouluun kuuluu monia asioita. Etenkin perinteitä. Yksi tärkein perinteistä on maailmankuvallinen ja poliittinen kiista koulujen joulujuhlien ohjelmasisällöstä. Tätä ei pidä aiheena väheksyä. Jokainen perinteisiä joulun perhejuhlia suunnitellut tietää stressin ja merkityksen joka ladataan servettejen väreihin. Näin, vaikka olisi tärkeämpiä ongelmia, kuten se keski-ikäinen lapseton mutta lapsellinen setä jolla on omasta mielestään maailman paras yleissivistys ja vitsit ja muutama munatoti liikaa nautittuna.

Tänä vuonna skismassa on korostunut yleinen maallistuneisuuden voitto. Opetusneuvos Pekka Iivonen kuvasi tämän puhumalla joidenkin uskontoallergiasta. Allergiavertauksesta on pahastuttu, vaikka se on osuva; Toisten ihmisten allergiat on hyvä ottaa huomioon ja rajoittaa sitä vaikka joulutarjoilussa. Näin, vaikka kovasti olisikin sitä mieltä että itse vetää manteleita jatkuvasti kaksin käsin ilman mitään ongelmia.

Joulujuhlien lauluista on riemastuttavan perinteikästä vääntää näin jouluisin. Mieleen tulevat kaikki ihanat muistot hyvistä internetvinoiluista. Kiistassa puolet ovat karkeasti seuraavat; Osa haluaa ryhmälaulattaa vapaasti, osa haluaa kieltää - ja oikeasti juuri kukaan ei kuulu näihin ryhmiin totaalisen tiukasti.

Tärkeintä on kuitenkin se, että näiden lisäksi on tärkeä vaihtoehto.

Osa haluaa muuttaa sanoituksia. Erityiselle vähyydelle on jäänyt näkökulma jossa lauletaan mutta esim. joululauluista tehtäisiin uskontoneutraalit sanoitukset.

Minä muistan, miten 10 vuotiaana "Enkeli Taivaan" kertoi siitä miten "Kekkonen kaljuin päin". En edes osaa "Joulupuu on rakennettu" -laulusta kuin sen version jossa "jeparit on ovella" ja jossa oli koulukuntakiistoja siitä oliko kuusen latvassa killumassa joulupukki vai namusetä. Tietysti jotkut laulut eivät edes vaadi modifiointeja. Kun joululaulussa lauletaan miten "uhri puhtahin" nukkuu "Ristillä rinnalla ryövärin", herää uteliaan ajattelijan avomieliseen lapselliseen mieleen syvällistä pohdintaa kuppikoosta.

Tämä on sekä käytetty että perinteikäs tapa ratkaista sanoitusongelmat. Lähes yhtä suosittu kuin s:ien suhauttelu kirkossa.

Lisäksi joulujuhlissa voitaisiin ottaa vahvemmin mukaan valtauskonto. Ei pidä tehdä vähemmistön arvoista enemmistön arvoja. Olen toistuvasti kuullut, että kaupallisuus on kulttuurissamme se "nykyajan tärkein uskonto". (Ja moderni suhde uskontoon näkyy jo siitä että tätä halutaan ilmituoda loukkaavana, vähättelevänä ja negatiivisena asiana. Tämä ilahduttaa mieltäni joka kerran, koska se taustaolettaa uskontojen eettisyydestä jotain jota hyvinkin tuen.)

Olisiko siksi ajanmukaista laittaa koulujen joulujuhliin mainosralleja? Nyrkkisäännöksi voitaisiin sanoa se joka nykyäänkin on hyväksi havaittu; "Ei yksi mainosralli tee tilaisuudesta kaupallista." Ehdottaisin "Tend -kilopakettia", joka on hieno perinteinen laulu. Se on sanoitukseltaan hygieeninen ja ratkaisee arkielämän ongelmia varmemmin kuin Jeesus. Se sopisi myös lasten suuhun. Etenkin niiden jotka laulavat niitä väännöslauluja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Tule joulu kultainen" on alun perin Osuuskaupan - nykyään sanottaisiin S-ryhmän - mainoslaulu, joka on ansainnut paikkansa oikeiden joululaulujen joukossa.

Tämän blogin suosituimmat